måndag 29 februari 2016

Avstämning av min hönshållning gentemot Jordbruksverkets krav

Har varit inne på Jordbruksverkets hemsida och jämfört de krav verket ställer när det gäller frigående värphöns. Nu är ju inte alla mina djur värphöns, utan en del är tuppar. Eftersom de samsas om samma golvyta, utgår jag från bestämmelserna för höns där. När det gäller reden och mått på och antal reden, så räknar jag givetvis inte in tupparna. 

"Mått och bestämmelser för  frigående värphöns".


1. Golvyta i envåningssystem

Jordbruksverket: Max 9 höns / kvm om hönsen väger max 2,4 kg och 7,5 höns / kvm om hönsen väger 2,4 kg eller mer.

Jag: Oavsett vad mina höns väger (de är rätt små, förutom tupparna), så underskrider jag gränsen med råge, eftersom varje djur har drygt 0,4 kvm var; dvs jag har bara 2,5 höns / kvm. 

2. Tillgänglig yta 

Jordbruksverket: Tillgänglig yta är den yta som hönsen ständigt har tillgång till med minst 0,3 meters bredd och minst 0,45 meters fri höjd." 

Jag: Minsta yta är 1,05 meter bred och minsta fria höjd är 2 meter. Därmed motsvaras Jordbruksverkets krav här med råge.

3. Öppningar till utomhusytorna

Jordbruksverket:
 
Öppningarna till utomhusytorna ska vara utspridda längs hela byggnaden och minst 0,40 meter breda. För varje tusental hönor ska man
minst ha öppningar som sammanlagt är 2,0 meter breda.

Jag: Mina höns har fyra vanliga boddörrar, som dagtid normalt sett står på vid gavel (om det inte har varit så kallt att de måst vara helt stängda) och som är 90 cm (3 st) resp 66 cm (1 st) i öppningarna. När det blåser såpass att jag måste haka fast dem, blir mina öppningar 34 cm breda, eftersom det motsvarar längden på de längsta hakar jag har hittat. Kanske kan jag finna en bättre lösning, så att öppningarna blir minimum 40 cm även när det blåser. Denna punkt kommer att uppdateras! Omräknat i tusen hönor, är mina öppningar dock som minst 13,6 meter breda; dvs nästan sju gånger så stora som Jordbruksverkets krav.

söndag 28 februari 2016

Facebookdiskussion avslutad

De senaste två dagarna har jag suttit begravd i Facebook, p g a att jag lade in två inlägg om min köldskadade kyckling. Så satte korsförhören fart och någon kläckte till och med ur sig att jag måste hata alla mina djur. Som tur var tog admin bort hela det inlägget, men idag tog debatten fart igen. En del älskar tydligen att dra ur folk saker tills inälvorna följer med. Det finns ett ord för det där.......

Skönt i varje fall att jag har såpass ordnat för mina höns som jag har. Jag undrar hur många som har drygt 0,4 kvm yta per djur i sitt hönshus. Det är vad jag har just nu. Den rekommenderade ytan för ekologisk djurhållning är 0,5 kvm. Jag har alltså nästan det. Dessutom har de vindskyddet och ca 3 000 kvm att gå och picka, äta gräs, leta maskar och småkryp på.

Skönt också att veta att inget av mina djur har löss, kvalster eller andra åkommer, utan fina och friska fjäderdräkter och därtill är välnärda och pigga.

Facebook har sina fördelar, men hamnar man i sådana här diskussioner, kan hela helgen gå åt. Puh!

måndag 22 februari 2016

Vinter går mot vår och hönsen trivs i sitt nya hönshus!


Det har varit en lång vinter, men nu går det mot vår! Frusna vattenskålar, termosar med varmvatten för att tina dem, kalla kammar och slör hos frusna tuppar p g a att de prompt ville ut oavsett temperatur, är snart ett minne blott.

Hönorna har alla klarat sig bra, men en liten kyckling som hamnade utanför uthuset en natt när det var - 20 grader och jag var där och kollade så att de hade mat och ej fruset vatten, förfrös sina tår.

I går och idag har det runnit smältvatten ur stuprännan, utepumpen fungerar och snön smälter på gårdsplan och åkrar. Då passar det att lägga in lite bilder från den gångna vintern!

Vindskyddet har fungerat bra som matställe hela vintern. Den här bilden är dock tagen under en period med barmark.

Usch, vad det blåser, tycker tuppen!

Efter en tid med barmark faller det plötsligt snö under natten och maten har försvunnit under snötäcket, till hönsens förvåning.

En av tupparna, Stig, hade jag inne i köket flera gånger för värmebehandling. Det var skönt, tyckte Stig! Totalt tog jag in tolv tuppar i köket för att värma deras frusna slör och kammar med dels mina händer, dels värmekuddar. Alla tupparna hamnade mer eller mindre i trance!
Lilla fina, gråa hönan Duva. Henne flyttade jag när hon var kyckling över från en höna till en annan. Den höna hon kläcktes under hade en några dagar äldre kyckling, som hon var ute och sprätte med, vilket gjorde att jag var rädd för den här lillas överlevnad. Under den andra mamman och med ett antal nya små syskon, klarade hon sig dock som synes bra!

Äntligen är hönsens nya hönshus såpass klart att en del höns och tuppar har flyttat in. De tycks finna sig väl tillrätta! Det skulle ha varit klart före den vinter som slog till så plötsligt....Som vintrar tenderar att göra! Bilden är tagen den 22 februari.