onsdag 25 mars 2015

Äggtider

Jag måste erkänna att jag blev lite överraskad när alla mina damer från Lisas sista kull, fem stycken, en efter en började värpa nu på vårkanten. Jag hann liksom inte med, i synnerhet som Karamella lade sig att ruva på ägg redan i januari - februari; ägg hon sedan övergivit och där därefter, innan jag hunnit ta bort dem, ytterligare höns lagt sina ägg.

Igår så tömde jag äntligen detta rede och lade dit ren mossa och torrt gräs. Det tycks dock som om hönsen helst lägger där andra redan lagt ägg.

Nu har fem stycken hönor lagt sig att ruva, inklusive återigen Karamella, bland annat de som värper rosa ägg, så nu är det bara gröna som kommer ett tag. I förrgår låg dock det minsta ägg jag någonsin fått i ett av redena. Det var Doras lilla Trulsa, som kläcktes ca en vecka efter det jag flyttade hit hönsen den sista september 2014, som lagt sitt första ägg. Dagen därpå låg det ett något större i redet; också detta hennes!

P g a de ruvande hönorna läggs det inte fullt lika många ägg som vanligt, men förhoppningsvis fullt tillräckligt för att få färska grönskimrande påskägg i äggkopparna i påsk!

Trulsas första lilla miniägg!
Gröna ägg i blixtbelysning, varför färgerna inte framträder särskilt väl. Det lilla ägget uppe t v är samma som i bilden ovanför, dvs Trulsas förstlingsägg!

tisdag 24 mars 2015

Hönsen i vårtid

Sitter nere vid det som skall bli en syrenberså och blev nyss så tagen av hur bra alla hönsen f n tycks ha det, att jag var tvungen att skriva om det.

Scenerna skiftar snabbt, men när jag gick in och hämtade datorn pickade Ingeborgs fyra små kycklingar omkring inne bland syrenbuskarna, medan de två nya ej fullvuxna Hedemorahönorna låg och sandbadade i solen intill en annan syrenbuske.

Från hönshuset kom det kära paret Ingeborg och Ivar gående och tuppen Terrakotte, som blivit lite tilltygad tidigare i bråk och därför blivit undanskuffad ur gemenskapen, har sin vana trogen hållit vakt över de två Hedemororna och Ingeborgs fyra kycklingar.

Ingeborg har några dagar varit rädd för att gå ut p g a att ungtupparna varit för påflugna, men nu skyddar Ivar henne från dem, så de kan inte komma nära. Figaro, Karl-Johan och Kantarell har dock hakat på, så nu är det bara Felix som fattas av de fem bröderna inkl Terrakotte. Felix håller nog ihop med Erk och de andra uppe i dungen och i närheten av hönshuset. Det är han som varit i fejd med Terrakotte.

 Erk är inte så förtjust i att Ivar knyckt Ingeborg ifrån honom och senast för en timme sedan slogs de, så att jag fick gå emellan. Erk har dock fyra - fem damer kvar, så han klarar sig!

Scenen har inte förändrats märkbart sedan jag började skriva, förutom att hedemorahönorna Hedvig och Mora (jag har nyligen bytt namn på dem) har krupit längre in i syrenbuskarna nu sedan de tre ungtupparna samt Ivar och Ingeborg kom ner.

Fem hönor ruvar för övrigt inne i hönshusen resp vedboden, varav två tillsammans. Hur många kycklingar som kommer att komma ut av det, visar sig snart!
Den här bilden av Ivar, Ingeborg och kycklingarna tog jag häromdagen. "Reservpappan" Terrakotte skymtar bakom.
Här visar visst Terrakotte en av Ingeborgs kycklingar något gott, ser det ut som. En snäll reservpappa är han, Terrakotte!




tisdag 10 mars 2015

Mer näring i ägg från frigående utehöns

En undersökning gjord 2007 visade att ägg från frigående utehöns kan vara mycket mer näringsrika än industriägg som köps i affären. Enligt denna länk visar andra undersökningar samma sak (tryck på "denna" för att komma till sidan).

"Most of the eggs currently sold in supermarkets are nutritionally inferior to eggs produced by hens raised on pasture. That’s the conclusion we have reached following completion of the 2007 Mother Earth News egg testing project. Our testing has found that, compared to official U.S. Department of Agriculture (USDA) nutrient data for commercial eggs, eggs from hens raised on pasture may contain

• 1/3 less cholesterol
• 1/4 less saturated fatR
• 2/3 more vitamin A
• 2 times more omega-3 fatty acids
• 3 times more vitamin E
• 7 times more beta carotene"


söndag 8 mars 2015

Två nya sötnosar!

Häromdagen införskaffade jag två snart fullvuxna små Hedemorahönor, Olga och Hulda. Till att börja med har de fått hålla till i en egen liten hönsgård. Nyfikeheten har varit stor bland de övriga!

Här är lilla gråa Olga och lilla fläckiga Hulda i en egen liten hönsgård.

Ungtupparna är mycket intresserade av de nya damerna!

torsdag 5 mars 2015

Hur många hönor har en tupp?

Jag vill påstå att det är lite olika. Enligt det jag har läst om urhönan Gallus Gallus, som lever i Sydostasiens djungel, så har en tupp 3 - 5 hönor i sin grupp och stöter bort de övriga tupparna i början av parningsperioden, som infaller på våren. Övriga årstider går grupperna ihop.

Hos mig, som har frigående höns (utom på nätterna, då de är instängda), har jag haft möjlighet att studera parbildningen, då inga tuppar eller hönor tagits bort, förutom dem som tagits av höken. En tupp tillfördes förra året flocken; Isbartuppen Ivar.

Efter att positionering och parbildning under januari och februari har skett kan jag konstatera att det i nuläget ser ut som följer:

Äldste tuppen Erk, två år och pappa / morfar till de flesta, har fem - sex hönor, nämligen Jasmine, Flisa, Tora, Bella, Ingeborg och Dora. Ingeborg har just fått kycklingar, så hur det går med Dora när Ingeborg kommer tillbaka, får vi se. Dora har ibland gått lite även med Ivar.

Ivar har nu hittat en höna som han går med, Fiona (yngst i Doras dotter Lisas kull, som blev utan sin mamma efter två veckors ruvning). Ivar har dock lyckats locka till sig Fiona från Hamlet, som han har gått tillsammans med.

Hamlet har dock tre hönor kvar, varav en just lagt sig att ruva: Nora, Molly och Karamella. Det är Molly som lagt sig att ruva. Hon ligger nu för tredje dagen!

Ivar och hans höna går dock ofta fortfarande med Hamlet och hans damer i en grupp. Dessa kommer ofta upp på min veranda och vill ha mat!

Florian har efter lång tids sökande fått en höna som går med honom och hon har fått Florian, nämligen Franzina. Franzina blir jagad av ungtupparna, så henne får jag ofta lyfta ut till Florian och då blir han så glad och uppenbarligen hon också. Florian och Franzina går för det mesta för sig själva.

Karamellas bror Melker letar ihärdigt efter en höna och möjligen har han en på gång, nämligen den ännu ej fullvuxna kycklingen Trulsa, som blivit ganska stor vid det här laget, så om någon månad har är hon nog färdig för partnerskap!

Både Melker och Trulsa har en liten tofs på huvudet och är barn till antingen Maja eller hennes dotter Flisa. Risken är alltså att de är syskon och då kommer inte Trulsa att välja Melker, för syskon vill i regel inte ha varandra. Den kombinationen är också värre än någon annan ur genetisk synvinkel. Varken Maja eller Flisa, men de har stuckit in ägg under ruvhönorna Dora resp Lisa, som har ruvat fram dem. Därför är det svårt att veta vem som var den genetiska mamman; Maja eller dottern Flisa.

Sedan har vi hönan Sister, som inte har någon tupp än, trots att det finns ett överskott av dem. Hon är för rädd än så länge och sitter helst uppflugen på en pinne i hönshuset. Jag hoppas det blir bättre! Henne hjälpte jag fram en gång i tiden, eftersom hon, som den sista kycklingen (det är därför hon heter Sister), hade fastnat med fjädrarna i äggskalet och inte kom ut. Jag hoppas hon inte fick syrebrist eller något då, men hon verkar helt normal!

De tuppar som ännu inte fått någon flicka är förutom Melker också ungtupparna och bröderna Felix, Kantarell, Figaro, Karl-Johan och Terrakotte samt de ännu yngre bröderna Tripp och Trapp (bröder till Trulsa). Dessa fem hänger dock gärna på Erk med sina damer eller går för sig själva tillsammans med Melker.

Tripp och Trapp sitter fortfarande helst i sitt eget lilla hönshus tillsammans med systern Trulsa.

Ikväll ska jag förmodligen dock hämta två kycklingdamer, som snart blir könsmogna. Vi får se hur det blir med dem! Rasen är Hedemora. Bilder kommer!


En kyckling mindre...

I förrgår kväll tog jag med en pallkrage och torv från Värmlands Säby för att Ingeborg och de små skulle få sandbada. Torven var dock kall och en koka i den t o m frusen. Eftersom kanten på pallkragen är rätt hög, tänkte jag lägga stenar utanför och innanför för de små att hoppa och klättra på för att komma i och ur. Timmen var dock sen och dessutom trodde jag att de skulle klara att hoppa nu, eftersom de är 2,5 veckor.

Jag gick och lade mig och brydde mig inte om att gå in innan jag tog bilen till Mariestad, dit jag var tvungen att åka på ett möte. Jag ville nämligen inte störa de andra hönsen i onödan genom att inte komma och låsa upp. Jag har nämligen släppt ut dem rätt sent nu under vintern.

När jag så är tillbaka och kommer in till Ingeborg ca 11.30, morrar hon och på golvet ser jag något svart ligga. Det är den kyckling som jag tidigare räddat livet på två gånger: Ena gången när den suttit fast i mammas fjädrar i möjligen bortåt ett dygn p g a att träck fastnat och kort därefter för att den hungriga och törstiga kycklingen, som ätit och ätit, uppenbarligen fått något att fastna i halsen. Jag tror att det var ett vetekorn ur mamma Ingeborgs mattråg. Jag maserade dock halsen, där jag kände något hårt, och fick ner det i magen. Sedan dess har denna lilla kyckling fungerat helt normalt.

Nu låg den dock stel och kall på golvet. Jag tog in den för att värma upp, men inga upplivningsförsök hjälpte.

Här är den bild på den lilla. Visst ser den levande ut?





måndag 2 mars 2015

Nästan vår idag

.....vilket bl a har märkts på tupparna, som sprungit efter hönorna mer än vanligt. Hönan Ingeborg har också fått vara ute idag med sina fem små ca 2 veckor gamla kycklingar! Dem har för övrigt Nicolas, barnbarnet, adopterat, men eftersom han bor i Uppsala, får väl Ingeborg ha hand om dem ett tag till och jag tillsvidare härbärgera dem här! ;-)

Ingeborg med sina små!

 
Bara vitsipporna som fattas!